Siitepöly

2.4.2019https://www.allergia.fi/uutiset/siitepolyallergisilla-ei-ole-syyta-paniikkiin/

Siitepölyallergisilla ei ole syytä paniikkiin

Siitepölykaudesta odotetaan tänä keväänä allergisille vaikeaa norkkolaskennan perusteella. Allergia-, iho- ja astmaliiton mukaan siitepölyallergisilla ei kuitenkaan ole syytä paniikkiin, sillä oireisiin on olemassa hyvät lääkkeet, ja kevään säät voivat vielä vaikuttaa lopulliseen siitepölyn määrään.

Ilman lämpötila ja sateisuus vaikuttavat olennaisesti kukinnan alun ajoitukseen, etenemiseen ja siitepölymääriin. Siitepölyn määrät saattavat vaihdella paljonkin myös paikallisesti.

- Lämpimässä poutasäässä kukinta voimistuu nopeasti ja siitepölyä vapautuu norkoista runsaasti. Jos taas viilenee ja tulee sadetta, kukinta hidastuu, sanoo tutkimusassistentti Tiina Vitikainen Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutista.

Siitepölykauteen kannattaa joka tapauksessa varautua hankkimalla tarvittavat lääkkeet kotiin hyvissä ajoin. Allergiaoireita voi helpottaa joko antihistamiineilla tai paikallisesti silmätipoilla ja nenäsumutteilla.

- Antihistamiinien käyttö aloitetaan vasta kun oireet ilmaantuvat, sillä niiden teho alkaa välittömästi. Sen sijaan nenäsuihkeiden ja silmätippojen käyttö on hyvä aloittaa ennakoivasti, koska paikallishoidot vaikuttavat tehokkaimmin vasta säännöllisessä käytössä, asiantuntija Anne Vuorenmaa Allergia-, iho- ja astmaliitosta sanoo.

Hänen mukaansa siitepölyn aiheuttamia oireita voi vähentää esimerkiksi ulkoilemalla aikaisin aamulla, myöhään illalla tai sateen jälkeen, jolloin siitepölyä on ilmassa vähiten. Aurinkoisella ja tuulisella säällä siitepölyä on ilmassa runsaasti. Siitepölytilannetta voi myös seurata osoitteessa norkko.fi.

- Mikäli allergiaoireet ovat vaikeita ja haittaavat normaalia elämää, siedätyshoito on hyvä vaihtoehto. Se aloitetaan aina syksyllä, kun ilmassa ei ole enää siitepölyä, Anne Vuorenmaa jatkaa.

Hänen mukaansa koivuallergisille iloinen uutinen on, että markkinoille on tulossa tablettimuotoinen siedätyshoito.

 

Lisätietoja:

Tutkimusassistentti Tiina Vitikainen, p. 040 7171 022, tiina.vitikainen@allergia.fi

Asiantuntija Anne Vuorenmaa, p. 040 558 3714, anne.vuorenmaa@allergia.fi