Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry:n yhteistoimintaneuvottelut ovat päättyneet

24.2.2021

10.2.2021

 

Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry:n yhteistoimintaneuvottelut ovat päättyneet. Neuvotteluiden seurauksena liitto vähentää 30% henkilöstöä osana sopeuttamistoimintoja.

Järjestömme aloitti yt-neuvottelut 15.12.2020, kun Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA) julkisti 3.12. avustusesityksensä vuodelle 2021. 

STEA:n liitollemme myöntämä avustus oli huomattavasti pienempi toimintakaudelle 2021. Muutos johtui STEA:n yleisen avustustason laskusta sekä STEA:n liittoon tekemästä vuoden 2018 toimintaa koskeneesta tarkastuksesta, joka toteutettiin vuonna 2020 ja johti vuoden 2018 avustuksen osittaiseen takaisinperintään. Esitetyn avustuksen merkittävä pieneneminen sekä takaisinperintä vaikuttavat liiton toimintaan ja tämän takia liitossa aloitettiin joulukuussa koko henkilöstöä koskevat yhteistoimintaneuvottelut toiminnan sopeuttamiseksi.

Takaisinperintä koskee liiton taloushallinnon epäselvyyksiä, joiden korjaustoimiin liittomme on ryhtynyt jo syksyllä 2019 ja jotka saatetaan päätökseen syksyyn mennessä. Liittohallitus on tehnyt johtoon liittyviä henkilöstövaihdoksia ja taloushallintoa on selkeytetty, päällekkäisyyksiä vähennetty ja organisoitu uudelleen. Lisäksi luovutaan kannattamattomista tytäryhtiöistä ja niiden toiminnoista. Muutostoiminnot ovat edelleen prosessissa ja ne tehdään yhteistyössä viranomaisten kanssa.

- Tarkastuskertomuksessa esille tulleet puutteet on otettu erittäin vakavasti ja korjaustoimenpiteisiin on ryhdytty. Järjestölähtöinen työ on keskiössä ja vaikka resurssit pienenevät, niin yhdistystoiminnan tuki, vaikuttamistoiminta ja tarpeesta lähtevän tiedon tuottaminen turvataan.  Jatkamme korjaustoimenpiteiden loppuun saattamista yhteistyössä STEA:n kanssa, toteaa toiminnanjohtajana syksyllä 2019 aloittanut Paula Hellemaa.

Liitto on tehnyt sosiaali- ja terveysministeriölle takaisinperintää koskien oikaisupyynnön. Käsittely on kesken ministeriössä.

LISÄTIETOJA:

toiminnanjohtaja Paula Hellemaa, puh. 041-513 0224

hallituksen puheenjohtaja 10.2.2021 alkaen Oula Wichmann, puh. 050-532 6172